Lid worden Aanmelden
Unie van Turkse Verenigingen

Iftars in Bosnië

Iftars in Bosnië

Net voor het start van de Ramadan begon UTV een geldinzamelingsactie om iftars te organiseren in Bosnië. UTV haalde samen met haar partners 5800 Euro op, deze werden overhandigd aan een partnerorganisatie in Bosnië “Asocuacua Mostovi Prijateljstva BIH Zenica”. Deze organisatie is een grote NGO in Bosnië die regelmatig sociale en culturele projecten organiseert met internationale partners en heeft een breed netwerk zowel in het binnenland als in het buitenland.

Vlaamse moslims hebben door middel van de Unie van Turkse Verenigingen vzw 4 iftars gesponsord in Bosnië. Hiervoor is een delegatie van UTV naar Bosnië gereisd om de werking van de organisaties ter plaatse te bekijken maar ook om mee de iftars te bezorgen.

De eerste iftar werd gegeven in Srebrenica, een plaats met een geschiedenis van genocide. De iftar werd gehouden in een verlaten gebouw van de Verenigde Naties Nederlands bastion. De families van de Bosniërs hebben hun verleden goed verwerkt maar hun economische groei is echter niet gerealiseerd.  Een iftarmaaltijd op deze symbolische plaats met deze gezinnen werd beëindigd met veel dank aan de schenkers.

De tweede dag werden wij meegenomen naar een actieve koolmijn te Breza 25 km ten noorden van Sarajevo. We hebben er iftarpaketten gebracht 800 meter onder de grond waar mijnwerkers nog veel dieper werken en in deze omstandigheden nog kunnen vasten. “Nog nooit heeft iemand ons op deze manier bezocht.” vertelde een mijnwerker met dankbaarheid.

Opdat wij als Vlamingen, Europeanen zouden verbroederen met de Bosniërs werden wij meegenomen naar Zenica, één van de grootste steden in Bosnië-Hercegovina waar wij een iftar deelden met een wijkgemeenschap. De kinderen van de wijk zongen voor ons tijdens een gezellige avondmaal.

Onze delegatie moest helaas na drie dagen vertrokken maar met de bijdragen werden nog 2 iftars georganiseerd in het dorp Zvornik Glumina en twee dagen later in Foca.

De reis naar Bosnië-Hercegovina liet een bijzondere indruk na, het is een heel mooi land met veel geschiedenis, een plek waar moslims en christenen samen komen en alle geweld uiteindelijk samen willen overleven. Het was voor ons een reis dat een band schept dankzij zoveel ontmoetingen met mensen, dat maakt dat deze reis meer was dan een culturele uitstap. UTV is bijzonder opgetogen over de verbinding tussen mensen uit Vlaanderen en Brussel en die in Bosnië-Hercegovina.